Fuishh tengok semua blog pun update juadah berbuka.
Tabik spring kat dorang sebab sempat masak lagi. Bukan sejenis lauk je tau tapi berjenis-jenis lauk.
Kami sekeluarga?
Haihhh dah dua hari makan kedai je. Belum sempat nak masak lagi. Bahan nak masak pun takde kat rumah.
First day puasa makan nasi lauk kat kedai tomyam, and semalam dah layan mamak dah (Kay El sungguh). Tapi sempatla beli ayam golek kat bazaar Ramadhan near our place pastu layan ayam golek dengan roti naan kat mamak. Nak makan nasi memang tak berapa lalu pun. Ada la jugak beli kuih buah melaka kat bazaar, tapi ya hampunnnnn ni kuih buah melaka ke kuih batu bata? Keras gila kulit dia sebab banyak sangat tepung, inti gula melaka pun seciput sangat, so very the kedekut tak baik sungguh berniaga macam ni tau. Memang first and last la kami beli.
Oklah enough about yesterday. Harini sadis sikit. Coz encek K takde untuk berbuka, ada 'iftar' session dekat office, so tinggallah diriku 'ber-iftar' dengan si kecik. Kira si kecik pun dinner sekali la time buka. So kena lah masak sket harini, nak beli macam tak lalu je.
Jadiknya, plan petang ni masak bubur nasi untuk si kecik (bubur nasi ayam, cauliflower, kentang, carrot and brocolli, he loves it so much btw!) and buat black pepper grill chicken with veggies for myself. Healthy gittew, padahal malasssssss..
Chicken grill tu memang senang je nak buat. Ayam 3,4 ketul marinate dengan black pepper sauce, basil, thyme, white pepper, chilli powder beserta garam dan bawang putih sekali (dah marinate dah malam tadi sebab encek K dah bagitau dia takde, so tetiba rajin pulekkk). Ayam tu nanti masukkan dalam oven for 45mins, 180 degrees, settle. Masa nak masuk oven tu selitkan sekali brocolli, cauliflower and carrot and asparagus. Dapatla satu meal western untuk buka. Kira ok lah tu kan. Nak masak over-over sorang je pun, so yang simple pun jadikla.
So korang masak apa untuk berbuka harini?
0 comments:
Post a Comment